Kvalitetsjournalistikens vara eller icke vara

Äntligen en diskussion om kvalitetsjournalistiken på DN debatt att försjunka i till söndagsfrukosten! Men istället för kloka och underbyggda argument som den inledande tabellen lockade med så var det den gamla vanliga ”det var bättre förr” visan.

Mats Svegfors är ute i ett angeläget ärende att lyfta debatten om journalistikens vara eller icke vara men tyvärr ger hans undersökning upphov till mer kritik än ros. Det finns flera anledningar till detta.

För det första, antalet tecken på en sida i en nyhetstidning säger absolut inget om själva innehållet. Är fler tecken bättre än färre? Antal tecken kan aldrig mäta kvaliten på innehållet helt enkelt.

För det andra, att text ersätts med bilder behöver inte heller innebära sämre kvalitet. Bildjournalistiken är en otroligt viktig del i nyhetsförmedling. Vem har inte hört den slitna klyschan ”en bild säger mer än tusen ord”.

För det tredje, frilansjournalister och deras arbete är troligtvis minst lika genomarbetat och håller säkerligen samma kvalitet som in-house journalisternas reportage.

För det fjärde, tekniken för att producera och presentera nyheter har förändrats och vårt sätt att konsumera nyheter har förändrats sedan 90-talet. Den mängd av plattformar som fylls och används av oss mediekonsumenter är en aning fler och varierande än bara dagstidningens tryckta texter.

Trots att söndagens DN debatt kändes lite som en vurm för gångna tider så lyfter den trots allt en viktig samhälls- och demokratifråga: vad är (kvalitets) journalistik, behövs den, finns den och tar vi del av den?

 I samband med detta kan jag ta tillfället i akt och tacka alla journalister, både fast anställda och frilans, som försett oss med viktig rapportering och grymma grävande reportage under 2000-talet. Tack för att ni finns!

2 tankar på “Kvalitetsjournalistikens vara eller icke vara

 1. ”För det första, antalet tecken på en sida i en nyhetstidning säger absolut inget om själva innehållet. Är fler tecken bättre än färre? Antal tecken kan aldrig mäta kvaliten på innehållet helt enkelt.”

  Jag tror tyvärr Du, och rätt många andra, är offer för ett slags ”mode”. Självfallet finns väldigt många reservation som egentligen bör göras när jag i praktiken skriver att långt rymmer mer än kort. Men i grunden är det så. Visst finns det bilder som berättar, grafik som är lysande. Men det blir rent orwellskt när textens betydelse förnekas även av journalistikforskare. Läs The Economist och fundera. Du skriver ”antalet tecken …säger absolut ingenting”. Inte för att göra mig bred men jag har skrivit uppskattningsvis 4000 artiklar och nog varit redaktör fyra gånger så många. Jo, antalet tecken betyder. Senast vet jag hur många reservationer och nyanseringar jag var tvungen för att komma ned till 7000 tecken på DN debatt i söndags.

  Mats Svegfors

  • Tack Mats för din kommentar. Jag tycker det är viktigt att diskussionen om vilken typ av journalistik vi vill ha och behöver i samhället är otroligt viktig och det är bra att den engagerar oss!
   Så klart är texten också viktig när det gäller nyheter men jag vidhåller fortfarande att antalet tecken inte är avgörande för kvalitén. Nyheter kan förmedlas på så många olika sätt och på många olika plattformar som kräver annat format än just text. Sen anser jag att det är otroligt viktigt att även komma ihåg att hur nyheter förmedlas också påverkar hur de konsumeras av oss medborgare.

   Visst, svenska medier kanske har kortare och enklare texter (för att hålla oss till din undersökning) i jämförelse med andra europeiska tidningar men det är viktigt att notera att svenska befolkningen har ett mycket högre antal tidningsläsare i jämförelse med de flesta europeiska länder. Alltså, vi konsumerar mer nyheter, har bättre kunskap om politik och samhällsfrågor. Jag skulle vilja hävda att det beror på att vi har en nyhetsförmedling som långt fler än en litet elit kan ta del av.

   I min värld är det mycket viktigare med nyheter som många medborgare kan ta del av, eftersom nyhetsförmedling fyller en viktig demokratisk funktion i samhället, än med en smal kvalitetsjournalistik som endast når en liten grupp. Och när jag som nyhetsnörd vill ha mer nyheter med djupgående analyser och debatter så kan jag alltid läsa allt extramaterial, all världens tidningar och specialreportage på nätet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s